Seksuele motivatie vrouwen.

Seksuele activiteit is niet altijd het gevolg van seksuele opwinding en lust. Onderzoekers brachten motieven in kaart om seks met een partner te hebben. Mannen en vrouwen noemden verschillende motieven zoals het ervaren van genot, het tonen van affectie, het tevredenstellen van de partner of het voldoen aan een bepaalde verplichting.

Hoewel veel motieven overeenkomen, spelen bij vrouwen fysieke motieven een minder belangrijke rol, dan bij mannen. Bij vrouwen zijn relationele motieven zoals het tonen van liefde belangrijker. Voor vrouwen is seksueel verlangen sterk verbonden met de behoefte aan emotionele intimiteit.

In het seksuele responsmodel voor vrouwen van Basson is behoefte aan emotionele intimiteit een belangrijk motief voor seksuele activiteit. Vooral in langere relaties stellen vrouwen zich open voor seksuele prikkels vanuit een behoefte aan emotionele intimiteit waardoor vervolgens opwinding en zin in seks kunnen ontstaan.

Zicht op een beloning in de seksuele interactie bepaalt vervolgens in hoeverre vrouwen gemotiveerd zijn om zich verder open voor te stellen voor seksuele prikkels.